Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τιμές ενοικίασης σκαλωσιάς ?


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΤΙΜΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΙΚΡΙΩΜΑΤΩΝ?



Μετά από 20 χρόνια στον κλάδο των κατασκευών και παράλληλα στην αγορά των Ικριωμάτων (σκαλωσιών για τους πιο παλιούς…) νομίζω ότι έχω το δικαίωμα της άποψης σε ένα ερώτημα που συνοδεύει την επαγγελματική μου καριέρα όλα αυτά τα χρόνια,στο... < ποσό κοστίζει?  >.

Σαν ερώτηση δεν λέει κάτι , είναι η πλέον συνηθισμένη σε όλες τις εμπορικές και μη συναναστροφές τις κοινωνίας μας.

Η  <πλάκα> έρχεται μετά την απάντηση… απίθανες ατάκες , άλλοτε διατυπωμένες με ευγένεια (ααα ειναι πολυ ακριβα...θα το πω και στην γυναικα μου)  , άλλοτε με αγένεια (να την νοικιασω θελω ..οχι να την αγορασω) .. και κάποιες φορές με κακία…(@&*@@)*&)  δεν φταίει όμως ο ερωτων..για μια ακόμα φορά φταίει το κράτος. Μα θα μου πείτε για όλα το κράτος φταίει ? ΝΑΙ θα σας απαντήσω αυστηρά και κάθετα.

Ο νοικοκύρης ή η νοικοκυρά δεν ξέρει και ούτε θα έπρεπε στο τέλος να γνωρίζει όλους τους νόμους αφού καλά καλά δεν ξέρει τι είναι η σκαλωσιά, απλά την χρειάζεται (ετσι της/του ειπαν ) για να βάψει το σπίτι ,  να αλλάξει τις υδρορροές να το επισκευάσει  και τίποτα παραπάνω.

Δεν γνωρίζει όμως ότι κύρια ευθύνη σε ότι μπορεί να προκύψει έχει ο κύριος του έργου, ο ιδιόκτητης, o επιβλέπων μηχανικός (εάν υπάρχει) και τέλος ο εργολάβος που έχει τοποθετήσει την σκαλωσιά (η σειρά είναι αυτή και δεν είναι τυχαία).

Νόμοι?

Νόμοι υπάρχουν όπως σε όλα τα κράτη και αυστηροί …και φτάνουμε στο Κράτος… ποιος  ελέγχει? Ποιος ασχολείται ? Ποιον ενδιαφέρει?  Ποιος ενδιαφέρεται?

Η δουλειά να γίνει ,  να γίνει και φθηνά και όλα οκ.

Μετά από εσωτερική έρευνα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το 97% των πελατών μας, απλά δεν γνωρίζει τους νόμους περί ικριωμάτων (μιλώ πάντα για ιδιώτες και όχι για τους επαγγελματίες που εμπλέκονται όπως πολ.μηχανικοι, αρχιτέκτονες, και τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων  όπου και εδώ το ποσοστό είναι απογοητευτικό… )

Και δεν είναι η αμάθεια το χειρότερο, το χειρότερο είναι η γραφειοκρατία.
Αντε και ξερεις ή έμαθες...
για να τοποθετήσεις οποιαδήποτε σκαλωσιά χρειάζεται άδεια από την Πολεοδομία και εδώ απλά κλείνει το θέμα όπως καταλαβαίνετε. Το τι θα μπορούσε να γίνει θα το δούμε σε άλλη ανάρτηση, γιατί έχουμε αφήσει το θέμα της τιμής , το πόσο κοστίζει τελικά η σκαλωσιά.

Σε όλα τα επαγγέλματα  υπάρχουν οι σωστοί επαγγελματίες αλλά υπάρχουν δυστυχώς  και οι < διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται για 3-5 χρόνια>  ή ακόμα χειρότερα οι <μαύρες τρύπες που αλλάζουν επωνυμία μόλις γίνει η στραβή.....>

<Εταιρίες>  που χωρίς υποδομή, γνώση, στόχους αλλά κυρίως χωρίς όραμα εμπλέκονται στην ενοικίαση ικριωμάτων.
Πρόχειρα , ευκαιριακά ,τυχοδιωκτικά πολλές φορές , προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον κλάδο αλλα και στους πελάτες που τις εμπιστέυτικαν.

Εταιρίες που απλά δεν πληρώνουν ΙΚΑ .
Αλήθεια πόσο ανευθυνος (*@*@*@*)  πρέπει να είναι κανείς όταν ασχολείται με αυτό το επάγγελμα που ο βαθμός επικινδυνότητας ατυχήματος είναι αυξημένος* και το μόνο που τον απασχολεί είναι να πάρει την δουλειά ??? υπάρχουν και ιστορίες με αφεντικά τέτοιων  <εταιριών > που κυκλοφορούσαν με το διαβατήριο στην τσέπη…. Πόσο μα πόσο αληθινές ήταν. Παραμένουν επίκαιρες ?

Εταιρίες που απλά δεν κόβουν τιμολόγια .
<έλα μωρέ ποιος θα μας δει?? Φόρτωσε το αγροτικό και πάμε!!!!>

Εταιρίες που απλά δεν έχουν φορολογικά στοιχεία !!!
Εταιρίες που εμφανίζονται στο Ιντερνέτ , χωρίς έδρα , χωρίς σταθερά τηλέφωνα , χωρίς άλλα στοιχεία , εταιρίες που αφισοκολλούν-ρυπαίνουν  (νόμιμα ?) < τα κάνω όλα και συμφερει..βαζω σκαλωσιές – βαφώ – και αν χρειαστεί κάνω και μονωσεις…κυριος Κώστας 6988********)
Βέβαια τα τελευταία χρόνια λόγο της κρίσης και της πλήρης καταστροφής του οικοδομικού κλάδου πολλοί συνάνθρωποι μας τεχνίτες που είχαν 100 μέτρα σκαλωσιάς στην ιδιοκτησία τους για δικη τους εξυπηρέτηση, βρέθηκαν στην ανεργία και στην ανέχεια και τοποθετούν ευκαιριακά  ικριώματα για να πάρουν ένα μεροκάματο,  είναι η αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να τους κρίνει τουλάχιστον τώρα.

Έτσι λοιπόν το συμπέρασμα που βγαίνει είναι....: ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν υπάρχει ομοιογένεια, δεν υπάρχουν γραμμές ,δεν είναι όλοι ισότιμοι …..αρα …

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΗ.

Μπορεί να κανείς την δουλειά σου με 400€ ή να έχεις προσφορά για ακριβώς την ίδια δουλειά με 738€.
Τι θα κάνεις? Πως θα αποφασίσεις ?

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του . Μάθε, ψάξε, ενημερώσου, ζήτα καλύτερη τιμή ,διασφαλισου ,ζήτα πιστοποιητικά, και υπογραφές    και εάν δεν υπάρχει λόγος κάνε την δουλειά σε εποχή χαμηλής ζήτησης.

Τα έξοδα για τις εταιρίες είναι τα ίδια ....δεη , οτε,  ενοίκια ασφάλειες, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, φόροι.... φόροι.... φόροι.... εάν λοιπόν έχεις 3 προσφορές με μικρή απόκλιση και μια τέταρτη στο 1/3 των προσφορών.... κάτι συμβαίνει ή το αφεντικό τρελάθηκε ή το πιο συχνό να μην είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις του ..... δεν ξέρω πιο από τα 2 είναι πιο σοβαρό ... τουλάχιστον πάρε εξασφαλίσεις, ότι αν συμβεί κάτι δεν θα τρέχουν εσένα στην Ευελπιδων...

Η αξία λοιπόν της κάθε δουλειάς είναι διαπραγματεύσιμη.

Σε ένα πράγμα που δεν πρέπει να διαπραγματευτείς (και έχει ανεκτίμητη αξία) είναι να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια.

Ομηρος Κεραμίδας




ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ :

                               
ΣΥΝΟΛΟ
ΚΛΑΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ
ΤΗΣ Τ.Μ. ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ 4254


Κατασκευές κτιρίων   284
Έργα πολιτικού μηχανικού   108
Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες   180


Οδηγίες ασφαλής χρήσης ικριωμάτων ( ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ : 778/80 )  

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/a193_80.1141221378782.pdf